Kange tahtmine oli teha mingit head leiba ja leidsin Nami-Namist selle retsepti.
5 dl külma vett
25 g pärmi
1,5 tl soola
2 sl õli
1 sl siirupit
1 dl päevalilleseemneid või
3 sl linaseemneid
1 dl rukkijahu
7 kuni 8 dl nisujahu
Kuna mul kodus siirupit ei olnud, lisasin taignasse 1 sl suhkrut. Kodus oli ka pakike seemneid "leivasegu", milles olid päevalille-, kõrvitsa-, seesami- ja linaseemned.
Lahustasin pärmi külmas vees. Lisasin soola, õli, suhkru, seemned, rukkijahu ja 2 dl nisujahu. Segasin lusikaga ühtlaseks. Lisasin ülejäänud jahu ja segasin veel läbi.Raputasin peale natuke jahu ja katsin käterätikuga. Taigen jääb üsna vedel, hapukoore sarnane. Kuumutasin praeahju 50 kraadi juurde ja panin kausi ahju kerkima. Ahju lülitasin välja. Umbes tunni aja pärast hakkasin küpsetama. Vormisin jahusel laual 5 pätsikest ja tõstsin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Seni kerkisid seal kuni ahi kuumenes 250 kraadini. Ahjus küpsesid umbes 15 minutit. Küpsust saab kontrollida kui võtad saia ahjust välja ja koputad vastu põhja. Kui kumiseb, on valmis. Soovitatakse ka panna ahju metalltops keeva veega, siis pidi tulema krõbedam koorik. Selle proovin järgmine kord ära.
Soojalt võiga olid väga head. Võta veel kõrvale külma piima, siis on eriti mõnus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment